Wat is Spam?

Ik denk dat dit een overbodige vraag is. Iedereen die langer dan twee weken internet heeft zal er al wel mee te maken hebben gehad.
In het kort is spam e-mail waar u niet om gevraagd heeft en niet op zit te wachten. Spam wordt meestal naar duizenden mensen tegelijk gestuurd, dus troost u, u bent niet het enige slachtoffer.

Wat kan ik er tegen doen?

Heel goed oppassen met uw e-mail adres want voorkomen is beter dan genezen. Maar er zijn meer mogelijkheden om Spam tegen te gaan. Daarom heb ik hier een aantal tips voor u verzameld.

Activeer een Spamfilter

Gelukkig zijn er steeds meer internet providers die een Spam en/of Virus filter aanbieden bij hun abonnementen. Deze "server side" filters doen hun werk zonder dat u daar iets van hoeft te merken, en zonder enige inspanning van uw kant.
De meeste server side Spam filters maken gebruik van zogenaamde black-lists. Daarop staan bekende bronnen van Spam vermeld. Wordt er door zo'n bron een e-mail naar u verzonden, dan wordt de mail gewoon vernietigd of in een speciale mailbox geplaatst.

Dus als uw provider zo'n filter aanbiedt is het verstandig om er gebruik van te maken.

Voorkom dat Spammers uw e-mail adres in handen krijgen

Gebruik bij voorkeur een "wegwerp" adres als u ergens uw e-mail adres moet invullen op een site die u niet vertrouwt. Mocht u teveel Spam op dat adres ontvangen dan gooit u het gewoon weg en maakt u een nieuw wegwerp adres aan.

Voorkom dat uw e-mail adres op een website terecht komt. E-mail Harvesters (e-mail oogsters) zijn machines die internetpagina's doorzoeken naar nieuwe slachtoffers. Vooral bij forums wordt nogal eens om een e-mail adres gevraagd.
Indien nodig kunt u uw e-mail adres een beetje coderen of vervormen zodat een machine niet snapt dat het om een e-mail adres gaat.

Als u een eigen homepage heeft wilt u daar misschien toch uw e-mail adres opzetten. Maar dat gaat niet samen met voorgaande tip.
Toch wel: U kunt uw e-mail adres vervormen (bijvoorbeeld omkeren), of u kunt uw e-mail adres in een plaatje tekenen. Ook kunt u gebruik maken van een stukje JavaScript om uw e-mail adres te verdoezelen voor machines. Kijk voor een voorbeeld maar eens in de bron code van onze Contact pagina en zoek daar naar de functie "zendaan".

Geef niet uw echte e-mail adres op bij de instellingen van uw niewsgroep lezer. E-mail Harvesters snuffelen ook de nieuwsgroepen af op zoek naar nieuwe slachtoffers.

Reageren heeft geen zin

Vraag nooit aan de spammer of hij u van zijn mailinglist wil afhalen! Meestal staat er onder aan het bericht een link waarmee u zich zogenaamd af kunt melden. Dit heeft geen enkele zin en heeft vaak een averechts effekt. Als u reageert weet de spammer dat uw adres nog in gebruik is dus komt u hoger op de slachtoffer ranglijst te staan.

Dit geldt natuurlijk niet voor mailings waar u om gevraagd heeft. Als u bijvoorbeeld bij een postorderbedrijf aangegeven heeft dat u wekelijks hun laatste nieuws wenst te ontvangen dan kunt u met een gerust hart op zo'n afmeld link klikken.

Help elkaar

Ben ook voorzichtig met andermans e-mail adres, ook die heeft waarschijnlijk een hekel aan Spam.

Gebruik bij voorkeur het BCC veld Gebruik bij voorkeur het BCC veld in plaats van het CC veld als u mail naar meerdere mensen tegelijk wilt sturen die elkaar niet of nauwelijks kennen. Hierdoor voorkomt u dat iedereen in de lijst Spam en virusslachtoffer wordt als het systeem van een van de geadresseerden ge´nfecteerd is met een virus.
Gebruik het CC veld alleen als de geadresseerden elkaar kennen en het nodig is dat zij weer naar allen kunnen terugantwoorden (allen beantwoorden).

Als u graag een grappig mailtje wat u van een kennis kreeg wilt doorsturen naar uw bekenden haal dan eerst even alle adressen uit het mailtje. Het gebeurt jammer genoeg nog al te vaak dat je een mailtje krijgt dat voor de tiende keer is doorgestuurd en waarin ondertussen meer dan honderd e-mail adressen staan.

Hulpmiddelen

Er bestaan ook hulpmiddelen om te voorkomen dat Spam en virussen uw computer bereiken. Programma's als e-mail remover en mailwasher zijn daar mooie voorbeelden van.
Met die programma's kunt u ongewenste mail direct van de server wissen, dus voordat u ze download met uw mail programma.

HCC Midden Brabant
Algemeen

Interessegroepen

Links

Downloads
Pagina laatst gewijzigd: 17 July 2018
www.hccbrabant.nl