Pop-ups?

We hebben ze allemaal al weleens gezien, die vervelende schermpjes die te pas en te onpas verschijnen tijdens het surfen.
Sommige zijn onschuldig; een klik op de knop en ze zijn weer weg. Andere zijn minder onschuldig en vaak erg irritant. Je moet echt moeite doen om ze weg te krijgen en vaak openen zich nieuwe pop-ups als je ze wegklikt. En oooh wee als je een verkeerd antwoord geeft, dan kunnen ze heel je systeem om zeep helpen.

Waar komen ze vandaan?

Gelukkig zijn de meeste pop-ups rechtstreeks verbonden aan de website die u bezoekt. Dus als u een website van dubieuze reputatie bezoekt kunt u pop-ups verwachten.

Maar u kunt pop-ups ook krijgen omdat uw systeem ge´nfecteerd is met zogenaamde adware of spyware. Dat zijn programma's die voornamelijk uw surfgedrag bestuderen en rapporteren aan de advertentiemakers. In dat geval krijgt u pop-ups ook op pagina's die van zichzelf geen pop-ups kennen. Dus als u bijvoorbeeld pop-ups te zien krijgt op de pagina van HCC Midden Brabant, dan kunt u er zeker van zijn dat uw systeem ge´nfecteerd is!

"Maar ik heb een virusscanner ge´nstalleerd, en die ziet niets!" zult u misschien zeggen. Dat klopt. De meeste adware en spyware programma's vallen niet onder de categorie "virus" en zullen dus niet worden herkend door virusscanners.

Hoe kom ik er aan?

Waarschijnlijk heeft u tijdens het surfen ooit een keer een verkeerd antwoord gegeven tijdens het wegklikken van een pop-up.

Ook is het mogelijk dat u software ge´nstalleerd heeft waar adware of spyware in verstopt zit. Vaak wordt daar tijdens de installatie wel op gewezen in de algemene voorwaarden, maar wie leest (of begrijpt) die nou?
Heel bekende voorbeelden van dat soort programma's zijn Kazaa en I-Mesh. En vaak wordt adware of spyware ook verstopt in "handige" hebbedingetjes, zoals een zoekbalk voor je browser.
Let vooral op voor software die claimt pop-ups tegen te gaan. Vaak doen ze het tegenovergestelde! In geval van twijfel kunt u de naam van dat programma bij google intypen en kijken wat u er over kunt vinden.

Hoe kom ik er van af?

Als u het vermoeden heeft dat uw systeem ge´nfecteerd is met adware of spyware kunt u dat het beste controleren met programma's als Ad-Aware en Spybot (zie onze favorieten).
Maar 100% garantie dat deze programma's u daadwerkelijk van uw probleem afhelpen is helaas niet te geven.

Bedenk echter wel dat de mogelijkheid bestaat dat bepaalde software niet meer wil werken als de daarbij horende adware of spyware verwijderd is.

Ik zie een pop-up, wat nu?

Geen paniek, gewoon even logish nadenken. Heeft de pop-up betrekking op wat u aan het doen bent? Het kan best zijn dat de pop-up nodig is bij de huidige webpagina.
Als u het echter niet vertrouwt: Sluiten dat venster.

Maar Let Op! Nooit op knopjes in het pop-up venster klikken! De maker van de pop-up bepaalt wat er met de antwoorden gebeurt. Het is dus heel gemakkelijk de "Nee" knop een "Ja" antwoord te laten geven.
OK, dan klik ik op het kruisje in de rechter bovenhoek van het venster. Vaak gaat dat goed, maar ook hier is het opletten geblazen. Let daarbij vooral op je muisaanwijzer. Als dat een handje is als het boven het kruisje staat dan is het geen echt kruisje, maar waarschijnlijk ook een "Ja" knop!
De allerveiligste manier om een venster te sluiten is het intoetsen van ALT-F4 of u gebruikt de rechter muisknop op de taakbalk om het venster te sluiten.

Ik heb echter ook al eens meegemaakt dat een pop-up met geen mogelijkheid te sluiten is zonder dat ik op de "OK" knop klik. In dat geval vertrouw ik de boel niet en kies ik voor de veilige weg. Alle programma's sluiten, behalve de onbetrouwbare pop-up, en dan gewoon de PC uitschakelen.

Een praktijk voorbeeld

Tijdens mijn zoektocht naar een verdacht programma kwam ik onderstaande situatie tegen.

Op uw hoede

Kijk eens goed naar bovenstaand plaatje voordat u verder leest! Wat valt u op?

Het zogenaamde pop-up venster heeft het uiterlijk van een Windows XP venster, terwijl de machine op Windows 98 draait.
In werkelijkheid vallen er nog meer dingen op. Zo heeft de muisaanwijzer altijd de vorm van een handje als hij zich boven het pop-up venster bevindt, dus ook als hij boven het rode kruisje in de rechter bovenhoek staat! Onder in de status balk van de browser staat dan ook constant de URL die gestart wordt als u op dat venster zou klikken.

In werkelijkheid is dit geen echte popup, maar is het plaatje gewoon een onderdeel van de internet pagina. Het getoonde voorbeeld is ook niet extreem gevaarlijk, maar slechts een behoorlijk irritante manier om software aan te prijzen. Je kunt dit venster dus sluiten door een andere URL in te typen of door gewoon de browser te sluiten.
Dit voorbeeld toont echter wel aan dat de makers tot alles in staat zijn om hun producten bij u aan te prijzen.

Ik heb voor de gein op een proefsysteem eens op het venster geklikt. Je krijgt dan een pagina te zien waar middels een stukje JavaScript wat informatie over uw systeem getoond wordt. Daar schrik ik niet zo van, want dat is informatie die elke browser standaard naar de server stuurt.
Wat de makers van het script hopen te bereiken is dat u schrikt van de informatie die zij over uw systeem weten te verzamelen zodat u bereid bent hun software te downloaden die u zou moeten beschermen. Ik ben hier echter niet van gediend en vertrouw hun software dan ook voor geen meter meer. Mij zullen ze dus zeker niet als klant krijgen.

HCC Midden Brabant
Algemeen

Interessegroepen

Links

Downloads
Pagina laatst gewijzigd: 17 July 2018
www.hccbrabant.nl